Samfunnsfag – Globaliseringen

Lastet opp i kategorien Samfunnsfag den 08.02.2012

Kultur er alt det som er skapt av mennesker, alt det som er lært inn og ikke er medfødt. De kunnskapene og verdiene vi tilegner oss som medlem av et samfunn. Kultur er heller ikke noe konstant, men forandrer seg i takt med omgivelsene.

Den norske kulturen i dag er noe helt annet enn det det var for 50 år siden. På den tiden var det kokt torsk, grøt og brunost som stod på menyen, det var ihvertfall travelt rundt juletider, da skulle det bakes flere slags kaker og mye mat. All mat ble kjøpt på samme sted, hus ble bygget av samme tømmer og folk skulle bli sammen med en som var fra samme bygd. Alt var enkelt og det man stresset med var sladder fra naboen og om det skulle gå videre. Norge har alltid hatt et system, man er opptatt av likheter og kulturen er ganske unik. Når man tenker på å smøre matpakker, stå på ski, spise brunost, og dra på hytten tenker man at det er det å være «typisk» norsk.

Går man inn i et norsk hjem i dag er det egentlig ikke mye forskjell om du er i norge eller om du er på Malta. Det er det samme som overalt. Det er klær fra forskjellige steder, som Nike, Adidas, Lacoste. Og på middagsbordet er det ikke lenger laks, eller grøt, det er nemlig blitt byttet ut med kebab eller pizza. På tven er det ikke lenger Nrk1 eller 2 som blir sett på, det er Top modell sesong 10 eller 10 dager, 10 år yngre. Det eneste som er ordentlig norsk er vell egentlig språket vi snakker.

Det er ikke lenger tid til å sitte sammen med familien og spise middagen sin og fortelle hvordan dagen har vært, det er heller en kjapp tur innom Burger King for å kjøpe seg en billig usunn burger og få det unnagjort fortest mulig! Dette er en trend som går etter amerikanere! Mange strever etter luksus og suksess, alle tenker penger, ingen tenker på hva de vil gjøre, eller hvordan de vil gjøre det, så lenge det er en stor sum så blir det gjort. Og man tenker ikke lenger på hva slags jobber man liker, men heller hva slags jobber som tjener best.

Det er helt klart og tydelig at det har blitt mye forandringer i det norske samfunnet. Og utviklingen kalles for globalisering. Hva er egentlig globalisering? Det er mennesker som flytter seg over landsgrensene, en felles kultur over store deler av verden, fri handel mellom ulke land og kommunikasjon.

Dette skriver FN om globalisering: «Globalisering beskriver en verdessituasjon med økt flyt over landegrenser – flyt av varer og mennesker og den  mer elektroniske flyten av penger, bilder, informasjon og ideer. Globalisering er ikke èn enkelt prosess, men et kompekst sett av prosesser med økonomiske, politiske og kulturelle dimensjoner. Den økonomiske globaliseringen kjennetegnes ved høy grad av økonomisk integrering, privatisering, frihander, og fri flyt av investeringer. Den kulturelle og politiske globaliseringen omfatter utveksling av kultur og politikk, der idèer, kunnskap og normer daglig blir transportert via verdens påvirkningsnett som film, litteratur, musikk og internett.» Så kulturell globalisering vil si at kunnskap, mattradisjoner, musikk og holdninger spres sånn at forskjellene i livsstil og verdier blir mye mindre. I vesten har globaliseringen vært i form av amerikanere. Sterkere handelsforbindelser, gode transportmidler og innvandring har «skylda» for denne utviklingen.

Da Noge fikk kristendommen som religion på 1000-tallet var dette en slags form for globalisering. Religion hadde større betydning i folks liv da enn nå. Pluss at vår egen personlige meninger blitt mer felles: Vi er mindre fordømmende når det gjelder homoseksualitet, skilsmisser, dødshjelp og prostitusjon, både internett og globalisering har enormt betydning for denne utviklingen. Samme er det med innvandrerbefolkningen, når det har steget med 8,3% er folks meninger og holdninger til innvandrere blitt mer og mer positive. Innvandrere tar med seg nye ting fra deres kultur og smelter det sammen med vår, matkulturen vår f.eks har blitt mye mer fargerik og krydret, og det smaker mye bedre!

I språket vårt foregår det også mye globalisering, vi har mange engelske ord i ordforrådet vårt, for å ikke snakke om «kebabnorsk» som blir helst og mest brukt i Oslos beste østkant. «Kebabnorsk» inneholder mange ord fra språk som arabisk, berberspråk, urdu og tyrkisk.

Dagens motebilde og TV-programmer er blitt preget av den amerikanske versjonen. Man kjøper klær som Nike, Adidas, Lacoste, DG og dette som blir kjøpt i butikkene for tusener og tusener av kroner blir produsert i utlandet, og helst land der produksjonskostnadene er veldig lave som f.eks Kina. Man tilbyr å jobbe for 10cent(amerikansk dollar) i timen for å få seg en jobb, jo lavere du tilbyr, er du den de ansatter! Og alt som er på TV-en kommer fra USA. Ellers så er det Norge som har prøvd å lage det samme som USA. F.eks Dansefeber, Idol osv.

Norges kultur har gjennom globalisering blitt en kjempediger regnbue med mange forskjellige farger fra forskjellige nasjoner, alt fra lyder og bilder fra hele verden. Men vi er ikke helt forandret, det er ennå visse ting som gjør oss «typisk» norske og det vil det alltid være. Nordmenn er fortsatt de jordnære menneskene som elsker naturen og som gleder seg til hver eneste ferie som de kan tilbringe på hytta. Globaliseringen har både gjort hverdagen vår lettere, mer interessant og spennende men samtidig stressende. En ting vi må huske er at globaliseringen har mange dårlige sider også, den plukker ikke ut kun positive ting, selvom det egentlig burde vært slik.