Naturfag – Genteknologi

Posted i kategorien Naturfag on the 04.02.2012
Download PDF

Ordet Genteknologi kan forklares som en teknikk som kan brukes til å kartlegge og endre arvestoffet i planter, dyr og mikroorganismer for å fremstille produkter til for eksempel industrielle eller medisinske formål. Med det mener jeg å bruke genteknologi for å for eksempel sprøyte planter til å få bedre farge eller bruke genteknologi for å skape nye medisiner for å løse spesielle sykdommer eller allergier.

 

Genteknologi kan også brukes til å overføre DNA og organismer fra en til en annen for å gi helt nye egenskaper. Genteknologiens tre viktige verktøy er plasmider, enzymer og bakterier. Plasmid er småe, runde DNA molekyler fra bakterier. De kan overføres fra en bakterie til en annen som kan få nye egenskaper. Plasmid finnes naturlig i mange bakterier. En måte å lage RDNA-molekyl er å klippe et annen RDNA og sette den sammen og ”lime” den ved hjelp av enzymer inni plasmidet.

 

Cellene i DNA-molekylet er på en måte en genteknologer. De har enzymer, det vil si for eksempel spytt, som kopierer, kutter og limer DNA. Enzymene har en vanlig måte å kopiere DNA og fikse DNA hvis den er skadet.

 

For at vi skal jobbe med DNA-Molekyler i laboratoriet for eksempel, må vi klone DNA-Molekylet, det vil si å lage kopi av DNA-Molekylet. Kloning av DNA kan skje på de to følgende måtene, det første og enkleste måten er å la bakterier gjøre jobben for oss og den andre måten å klone DNA på er, ved hjelp av DNA-polymerase, en polymerase er et enzym. Vi kan kopiere DNA med polymerasen i et reagensrør med polymerase-kjedereaksjonen.